terug (Psychiatrische) psychotherapie
Poliklinische stage Kinder- en Jeugdpsychiatrie

Het betreft een stage op een algemene kinder- en jeugdpsychiatrische polikliniek, waar kinderen en jongeren van 0 tot een jaar of 20 samen met hun systeem in zorg zijn voor diagnostiek en/of behandeling. Omdat het tweedelijns zorg betreft is er nagenoeg altijd sprake van comorbiditeit en complexe problematiek. Op de poli’s is er een samenwerkingsverband met het dichtstbijzijnde ziekenhuis om consulten te doen op de kinderafdeling. Diverse vormen van psychotherapie worden geboden: naast CGT, systeemtherapie en EMDR zijn dat onder meer (afhankelijk van het aanbod van de desbetreffende poli) DGT, MBT, schematherapie en IPT.
Voor elke stage geldt dat je meedraait in de 24-uurs voorwachtdiensten van de SEPH van GGZ-NHN. Het patiënten aanbod in de crisisdienst is zeer gevarieerd en loopt van 0-100. Er is een dienstauto beschikbaar.
Het is een optie de stage in deeltijd te volbrengen. De stageplekken bieden voor verschillende doeleinden mogelijkheden. De 6-maandsstage kind en jeugd binnen de levenslooppsychiatrie (m.n. EPA 1, 5 en 7). En binnen het profiel kinder- en jeugdpsychiatrie alle EPA’s en andere te ontwikkelen kennis en vaardigheden.
Je neemt deel aan het lokaal onderwijs dat wekelijks in Alkmaar geboden wordt. De 6-maandsstage combineer je met de modules kinder- en jeugdpsychiatrie en ontwikkeling van het kind in het Amsterdamse Psychiatrie Onderwijs (OPNH, woensdagochtend) te volgen. Tijdens de profielstages volg je het regionaal onderwijs om de vrijdag dat samen met de Bascule, UMCU en GGZ-Centraal wordt verzorgd in het Zuiderzeeconsortium.
Aanvullingen betreffende poli Alkmaar:
De polikliniek Alkmaar bevat een expertiseteam voor eetstoornissen, waarbij dit team de zorg tijdelijk kan intensiveren middels een klinische module en de poliklinische zorg continueert. Tevens kent deze polikliniek een IHT team. De polikliniek Alkmaar bevat ook een expertiseteam persoonlijkheidsstoornissen, waarbij MBT deeltijdbehandeling wordt geboden.
Aanvullingen betreffende poli Hoorn:
Ook deze polikliniek heeft ruime expertise t.a.v. eetstoornissen, waarbij dit team de zorg tijdelijk kan intensiveren middels een klinische module(te Alkmaar) en de poliklinische zorg continueert. Tevens kent deze polikliniek een FACT team.
Verspreid over Noord-Holland zijn er diverse poliklinieken met elk hun eigen couleur locale (Alkmaar, Hoofddorp, Hoorn, Den-Helder/Schagen, Zaandam/Purmerend). Er zijn expertiseteams voor eetstoornissen, voor intensieve trauma behandeling. Er wordt gewerkt vanuit IHT en FACT teams. ECR behandeling wordt binnen GGZ-NHN ook onder de 18 gegeven.
Wat ga je leren?
Je leert hier de ontwikkeling en ontstaansgeschiedenis van een breed scala aan psychiatrische beelden (her)kennen binnen het levensloopperspectief. Dit doe je door het doen van psychiatrisch onderzoek bij diverse leeftijden, verrichten van ontwikkelingsanamnese met ouders en andere naasten, school observaties e.d. Tevens leer je systemische aspecten herkennen die een rol spelen in het onderhouden of verergeren van de problematiek. Je leert je te bekwamen in suïcidaliteits beoordelingen bij kinderen en jongeren. Tevens leer je systemische aspecten herkennen die een rol spelen in het onderhouden of verergeren van de problematiek.
Behandeling
Je leert het indiceren van behandelingen en andere interventies. Het opstellen van behandelplannen en je leert af te stemmen op het ontwikkelingsniveau van het kind. Je bekwamen in farmacotherapeutische behandeling, geven van psychotherapie. Je leert wegwijs worden in de wet en regelgeving al naar gelang de leeftijd. Denk aan WvGGZ en ouderlijk gezag. Maar ook aan zaken als hanteren van meervoudige partijdigheid en meldcode.
Beleid
Daarnaast leer je multidisciplinair werken door het voorzitten van MDO, samenwerken met diverse hulpverleningsinstanties, doen van consulten. Je maakt kennis met een vooruitstrevende organisatievorm die werkt vanuit het gedachtegoed ‘herstellen doe je thuis’ met steeds meer wijkgerichte integratie van gespecialiseerde kennis en werken in expertnetwerken.
organisatie
Je wordt uitgedaagd de administratieve handelingen van het zorgproces zorgvuldig in het EPD te zetten, reken houdende met de taal van de patiënt en de tijdsdruk.
Inhoud werkzaamheden
Je:- Verricht intakes en psychiatrisch onderzoeken, die allen worden mee gezien door de afdelingspsychiater,
- Verricht ontwikkelingsanamnese, schoolobservaties e.d.
- Stelt behandelplannen op.
- Verricht kortdurende medicamenteuze en niet-medicamenteuze behandelingen (CGT).
- Voert consulten uit op verzoek van overige teamleden: medicamenteus of diagnostisch.
- Suicidaliteits beoordelingen
- Oefenen in meervoudige partijdigheid
- Verslaglegging van al bovenstaande.
- Diagnostiek van eetstoornissen
- Diagnostiek van persoonlijkheidsstoornissen
- Consulten kinderafdeling
- Voorzitten MDO
- Psychotherapie bij complexere stoornissen
Contactinformatie
Sollicitatie en informatie over de opleiding en alle stageplekken:Dr. I.E. (Ingeborg) Lindhout,
Kinder- en jeugdpsychiater, opleider kinder- en jeugdpsychiatrie
072-5140400 I.lindhout@ggz-nhn.nl
W. (Willemijn) Veenboer
Kinder- en jeugdpsychiater, Plaatsvervangend opleider kinder- en jeugdpsychiatrie
072-5140400 w.veenboer@ggz-nhn.nl
Mevr. C. (Carola) Rohling,
Opleidingssecretariaat
072-5140400 c.rohling@ggz-nhn.nl