terug Ziekenhuispsychiatrie
Ziekenhuispsychiatrie Spaarne Gasthuis
Duur: 6 of 12 maanden
Algemeen
De afdeling Psychiatrie en Medische Psychologie van het Spaarne Gasthuis is een multidisciplinaire afdeling met plm. 40 medewerkers. Er wordt nauw samengewerkt met andere medisch specialisten in het Spaarne Gasthuis, met huisartsen en andere GGZ-partners. Aan patiënten met somatische en psychiatrische co-morbiditeit streven wij geïntegreerde en kwalitatief hoogstaande diagnostiek en behandeling te bieden. De zorg wordt geleverd in 3 settingen: kliniek (met MPU-functie), polikliniek en Psychiatrische Consultatieve dienst.
Met vijf psychiaters vormen wij een kleine, maar hechte vakgroep. We zijn allen ongeveer tegelijk begonnen en zijn een relatief jonge, diverse en enthousiaste groep. Ieder heeft zijn eigen aandachtsgebied – (poli)klinisch of consultatief - met specifieke accenten zoals POP neuropsychiatrie, psychiatrische psychotherapie, eetstoornissen, wetenschappelijk onderzoek, beleidspsychiatrie en ethiek. We nemen echter voor elkaar waar en proberen de ziekenhuispsychiatrie allen in de volle breedte uit te voeren. Zo biedt ieder bijvoorbeeld poliklinische behandelingen en ECT. Dat betekent ook dat wij de opleiding gezamenlijk vormgeven en de AIOS optimaal samen willen begeleiden. Dit biedt de AIOS kans om diverse stijlen te zien en maximaal te profiteren van de stage.
Onze behandelingen vinden plaats in een multidisciplinair team van artsen, (klinisch)psychologen, psychomotore- en creatief therapeuten, (specialistisch) verpleegkundigen en maatschappelijk werk. Daarbij werken we samen met andere specialisten in het ziekenhuis, bijvoorbeeld vormen we de POP poli met de gynaecologie en kindergeneeskunde en is er wekelijks discipline-overstijgend onderwijs met geriatrie en neurologie.
Onze patiëntenpopulatie is heterogeen in afkomst en leeftijd (18-90jaar), evenals de psychiatrische problematiek, waarbij de nadruk ligt op psychiatrische ziektebeelden met somatische co-morbiditeit en somatische aandoeningen met psychiatrische klachten tot gevolg. Dit biedt de AIOS de mogelijkheid om ervaring op te doen in een groot aantal ziektebeelden, welke met regelmaat zijn op te volgen in de verschillende settingen die onze afdeling biedt. Hierdoor kan de AIOS de ziektebeelden in verschillende stadia leren kennen.
Wat ga je leren?
In het algemene deel van de stage:
De AIOS volgt de stage bij een van de settingen: polikliniek, MPU/PAAZ of PCD. Het is goed mogelijk gedurende de stage 2 settingen te combineren. Op de verschillende settingen staat centraal:
- Het opdoen van kennis en kunde op het gebied van vaker voorkomende ziekenhuis-
psychiatrische casuïstiek zoals diagnostiek en behandeling van delier, katatonie,
intoxicatie/onttrekking en beoordeling suïcidaliteit. Ook specialistischer
aandoeningen, zoals neuro- en gerontopsychiatrische ziektebeelden komen aan bod.
- De AIOS leert welke somatische complicaties op kunnen treden bij psychiatrische
stoornissen en/of behandelingen en tevens weet de AIOS welke psychiatrische
symptomen kunnen optreden bij somatische ziekten en/of het gevolg kunnen zijn
van farmacagebruik.
- De AIOS leert welke competenties nodig zijn om een multidisciplinair team aan te
sturen en om ieders expertise in het behandelteam zo goed mogelijk in te zetten.
- De AIOS leert de zorg af te stemmen en intensief samen te werken met andere
medisch specialismen in het ziekenhuis bij de combinatie van somatische en
psychiatrische co-morbiditeit.
- De AIOS leert hoe de organisatie van een ziekenhuis in elkaar zit, wat de positie van
de medisch specialist is en welke competenties een medische specialist in een
ziekenhuisorganisatie moet hebben.
Inhoud werkzaamheden
De AIOS kan daarnaast kiezen uit verschillende inhoudelijke accenten om de stage te verrijken. De accenten doorkruisen de verschillende settingen.
Peri-partum pathologie
De AIOS kan participeren in de POP-poli, een multidisciplinaire polikliniek (psychiatrie/obstetrie/pediatrie) die wekelijks plaatsvindt in Haarlem Zuid of Hoofddorp. Daarnaast worden op de polikliniek psychiatrie patiënten met peripartumproblematiek gediagnosticeerd en behandeld, worden patiënten in het kraambed vervolgd door de PCD en is er op de kliniek een moeder-kind-plek beschikbaar. Ook is er veel ervaring op het gebied van EMDR bij traumatische partus.
De AIOS diagnosticeert en behandelt patiënten met ernstige peripartumproblematiek en krijgt specifieke expertise over de bijbehorende ziektebeelden zoals postpartum psychose en depressie. Verder verdiept de AIOS zich in andere betrokken zorginstanties (Veilig Thuis, Centrum voor Jeugd en Gezin, Maatschappelijk Werk, JeugdRIAGG, kindergeneeskunde).
Ernstige eetstoornissen
Onze afdeling heeft een bovenregionale functie ten aanzien van de diagnostiek en behandeling van ernstige eetstoornissen. Op de polikliniek worden second opinion ’s verrichten ten aanzien van het al dan niet starten van dwangbehandeling bij levensbedreigende eetstoornissen en vinden indicatiestellingen plaats voor ons gefaseerd gewichtsherstelprogramma, middels een klinische opname van 4-6 weken. De AIOS kan als behandelaar participeren in het gefaseerd gewichtsherstelprogramma. Daarnaast kan de AIOS ervaring opdoen met dwangbehandeling, welke regelmatig op de kliniek wordt uitgevoerd als alle vrijwillige behandelmogelijkheden zijn uitgeput. Het aandachtsgebied ‘ernstige eetstoornissen’ is daarnaast uitermate geschikt om een aantal competenties van de toekomstige psychiater te leren, zoals samenwerken met diverse ketenpartners in de psychiatrie en de somatiek, inzicht krijgen in overdracht en tegenoverdracht en het toepassen van motiverende gesprekstechnieken.
Electroconvulsie therapie (ECT)
ECT wordt wekelijks op maandag, woensdag en donderdag gegeven aan gemiddeld 3-4 patiënten. De AIOS kan opgeleid worden volgens de eisen van de beroepsvereniging. De AIOS kan deel uitmaken van de ECT-werkgroep binnen onze afdeling en kan de landelijke WEN-bijeenkomsten bezoeken. Op de polikliniek worden indicatiestellingen voor ECT verricht.
Aanhoudende Lichamelijke klachten (ALK)
Op de polikliniek worden veel patiënten gezien met ALK in het kader van een somatische symptoomstoornis of aanverwante stoornissen. Hiervoor wordt groepsbehandeling gegeven middels CGT en PMT aan de hand van het gevolgenmodel. De AIOS kan als co-therapeut participeren in de groepsbehandeling. Daarnaast is er een goede samenwerking met de revalidatie-afdeling. Deelname aan het MDO van het pijnteam behoort tot de mogelijkheden.
Leiderschap en Management
Voor AIOS in het laatste gedeelte van hun opleiding wordt er vanuit het ziekenhuis een specialisme-overstijgende differentiatiestage aangeboden: “Leiderschap en Management” . Tijdens deze stage ontwikkelt de AIOS een eigen visie op management en vergroot zijn/haar bewustwording als toekomstig medisch professional. Je combineert de 2 dagen managementtaken per week met 2-3 dagen psychiatrie. In overleg met de opleider bepaal je waarop je je binnen de psychiatrie verder wil ontwikkelen. Alle CanMEDs-competentiegebieden kunnen aan bod komen, hierin kun je zelf accenten leggen. Zie www.opleidingsetalage.nl voor de beschrijving van deze stage.
Overige leiderschapsstages
Voor AIOS die zich willen profileren biedt het Spaarne Gasthuis naast de managementstage ook nog leiderschapsstages aan op de gebieden opleiden, innovatie, kwaliteit en duurzaamheid. Meer informatie over deze stages kun je vinden via www.opleidingsetalage.nl
Wat ga je doen?
In het algemene deel en samenhangend met de gekozen setting:
-
Psychiatrische consulten bij patiënten met psychische klachten of psychiatrische stoornissen op alle somatische afdelingen van het Spaarne Gasthuis. Intakes en (kortdurende) behandeling op de polikliniek van de afdeling Psychiatrie van het Spaarne Gasthuis, met focus op ziekenhuis psychiatrische thematiek.
-
Opnames en behandeling in de kliniek PAAZ/MPU.
-
Acute psychiatrische diagnostiek en interventies tijdens bereikbaarheidsdiensten onder supervisie van een psychiater van het Spaarne Gasthuis.
EPA's
Alle EPA’s komen in meer of mindere mate aan bod. Het accent ligt op EPA 3 en 9(EPA 7 voor zover nog niet behaald, verder EPA 6 en voor zover laatste anderhalf jaar EPA 10).
Contactinformatie
Barbara de Jong, psychiater
Email:
badejong@spaarnegasthuis.nl
Julian Garcia Barnet, psychiater
Email:
jgarciabarnet@spaarnegasthuis.nl
Spaarne Gasthuis, locatie Haarlem-Zuid
Boerhaavelaan 22, 2035 RC Haarlem